JAKÝ BYL MASOPUST 2016?

22.02.2016 10:40

Další masopustní průvod i vepřové hody jsou úspěšně za námi :-). No a jaké to bylo? Veselé, pestré, upřímné, sousedské až rodinné, prostě vesnice, tak jak má být!!!

Letos jsme se sice s ohledem na časné jarní prázdniny nevešli do toho správného masopustního termínu, ale i tak se to vydařilo. Počasí nám z počátku přálo, bohužel v průběhu odpoledne se začaly vyplňovat předpovědi meteorologů a na nás se snášel slabý déšť, ke konci i sníh. Ani to, ale neodradilo část účastníků průvodu a obchůzku jsme společně se značně prochladlou kapelou dokončili :-). Letošní ročník se určitě zapsal nebývalou účastí masek, změnou kapely a též změnou místa pro pořádání vepřových hodů.

V sobotu 20. února, krátce po jedenácté  hodině, vycházelo více než 60 masek :-) s dalším doprovodem ke starostovi pro povolení průchodu obcí. Laufrovi neboli Strakatému byl opět předán symbolický klíč a veselí mohlo začít. Po první části obchůzky nás potěšilo hezké vystoupení místního folklórního kroužku Svatojánek. Poté veselý průvod maškar, spolu s koňským povozem a vyhrávající kapelou Vranovanka, pokračoval vesnicí. Od 12 hodin bylo možné pořídit u stánečku zabíjačkové dobroty, později byly zahájeny vepřové hody, které jsme tentokrát uspořádali v místním hostinci. V závislosti na zhoršujícím se počasí, se někteří účastníci průvodu odpojili a zamířili tam o něco dříve :-D. Po návratu zbytku průvodu z obchůzky, zde zábava pokračovala spolu s muzikanty ještě několik hodin. Vepřové pochoutky všem chutnaly a skoro „rodinné“ :-) prostředí, které zde vzniklo, bylo uvítáno mnohými z vás.

Nelze asi jednotlivě jmenovat, abychom na někoho nezapomněli, proto DĚKUJEME VÁM VŠEM, kteří jste se jakýmkoliv způsobem zasloužili o tento krásný sobotní zážitek a tím podpořili zachování a rozvoj této znovuobnovené tradice :-). Fotografie naleznete brzy zde ve fotogalerii.

Tehovský kulturní spolek se bude těšit na shledanou s Vámi, třeba hned 19. března na Maškarním plese pro děti nebo večer pro dospělé, tak chystejte další masky :-)